Nieuwsbrief Groen Cement: Veilig vuurtje
28 maart 2025

Met trots delen wij de nieuwsbrief van Groen Cement over veilig vuur maken. Meer inspiratie wordt gedeeld op de website van Groen Cement.
>>
Beste lezer,
Vuur fascineert. Het knettert, het gloeit, het brengt mensen samen. Maar vuur roept ook vragen op. Is het wel gezond? Wat doet het met de luchtkwaliteit? En hoe leren we kinderen omgaan met vuur, zonder hun veiligheid en gezondheid uit het oog te verliezen?
Vragen over vuur? Goed dat ze er zijn.
Bij vuur denken mensen al snel aan rook, fijnstof en gezondheidsrisico’s. Begrijpelijk, en belangrijk om daar bewust mee om te gaan. Daarom delen we graag het beleid van de gemeente Den Haag, dat gebaseerd is op onderzoek. Binnen ons netwerk is Eigen&Wijzer hiermee aan de slag gegaan. Mariëlle Hettinga vertelt hoe zij vuur verantwoord inzet op hun groene locaties.
SoloStove
Schadelijke gassen verminderen
Alle groene locaties van Eigen&Wijzer maken gebruik van een SoloStove (een merk rocketstove). Deze vuurton is speciaal ontworpen om rook en schadelijke gassen zoveel mogelijk te verminderen. De slimme luchtstroom onderin zorgt ervoor dat de giftige stoffen die normaal bij verbranding vrijkomen, alsnog worden verbrand. De rook is dan ook bijna transparant en bestaat voornamelijk uit waterdamp.
Toch maken de locaties maximaal drie keer per jaar gebruik van ‘open vuur’ – dus zonder de SoloStove. Zo leren kinderen het verschil tussen regulier vuur en deze schonere methode. Ook ontstaat er een goed gesprek over uitstoot en gezondheid, zeker met oudere kinderen. Bij ‘open vuur’ blijven kinderen onder de 2 jaar, kinderen met astma en zwangere medewerkers op afstand. Veiligheid en gezondheid staan voorop.
Veiligheid rondom vuur
Daarnaast leren we kinderen altijd met het gezicht naar het vuur te staan en bakenen we de afstand af met krukjes, boomstammen, hoepel oid. Omdat vuur al respect afdwingt van zichzelf door de hitte, gaan kinderen niet zomaar dicht bij het vuur staan. Wat dat betreft is water gevaarlijker. Plassen water die blijven staan worden namelijk over het algemeen sowieso niet als gevaar gezien. Dat is bij vuur wel anders.
De Zwitserse methode: verantwoord stoken
Bij open vuur gebruiken we altijd de Zwitserse aansteekmethode. Deze manier van stoken zorgt voor een schonere, efficiëntere verbranding, met minder rookoverlast.
Stappen voor verantwoord stoken:
- Gebruik altijd droog, schoon hout (15-20% vocht, te meten met een houtvochtmeter).
- Zet de luchttoevoer van de haard of kachel helemaal open.
- Stapel het hout kruislings van dik naar dun, met voldoende ruimte voor lucht.
- Leg bovenop wat aanmaakhout en één aanmaakblokje.
- Steek het blokje aan – het vuur brandt van boven naar beneden.
- Zodra het goed brandt, mag de luchttoevoer iets terug (driekwart open is voldoende).
Deze methode zorgt ervoor dat de rookgassen al verbrand worden voordat ze ontsnappen – een win-win voor luchtkwaliteit én vuurbeleving.